nieuws 23 maart 2023

Energieneutrale en circulaire uitdaging!

Goed nieuws! Wij zijn uitgekozen deel te nemen aan het bouwteam voor de nieuwbouw van Altronic ICT & Telecom en woonstichting Rhiant uit Hendrik-Ido-Ambacht. Het bijzondere aan dit project is dat het kantoorpand gebouwd wordt op Ambachtse Zoom: een energieneutraal en circulair bedrijvenpark!

“En dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee”, zegt André van den Heuvel, hoofd bedrijfsbureau bij BMN De Klerk.

Goede voorbereide presentatie
André: “De keuze van de opdrachtgever voor ons werd bepaald door ons enthousiasme, de onderlinge klik en de goed voorbereide presentatie. Onze ‘no-nonsense’ houding wordt gewaardeerd.” De uitdaging voor BMN De Klerk zit hem met name in de strenge circulaire eisen die de gemeente stelt voor alle bebouwing van Ambachtse Zoom.”

Drielaags kantoorpand
Het project betreft een drielaags kantoorpand, met een kleine loods voor opslag. Het pand krijgt één centrale ingang, met twee delen en een aantal algemene ruimten. Aan de achterkant komt een dakterras. Het ontwerp en uitwwerking hiervan is gemaakt door van Es Architecten uit Sliedrecht. André: “Omdat alleen circulair gebouwd mag worden, vragen veel bouwtechnische zaken een afwijkende aanpak. Alles moet demontabel zijn, zodat materialen na demontage hergebruikt kunnen worden en aan het einde van de cyclus als grondstof voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Dat heeft impact op het ontwerp en de materiaalkeuzes. Bovendien moeten onderzoeken uitwijzen of materialen daadwerkelijk circulair zijn.”

Vergaand circulair bouwen
“Voor ons is het de eerste keer dat we zo vergaand circulair bouwen”, vervolgt André. “Het is enerzijds een mooie uitdaging en anderzijds een eis die in de toekomst alleen maar vaker gesteld wordt. Wij willen als BMN De Klerk kort op de ontwikkelingen zitten, daarom is dit een mooi project als opstap naar de toekomst. De eisen worden landelijk, en nu schakelen wij al naar die nieuwe manier van denken.” Hierbij sluit Barth Installatietechniek zich aan. Zij gaan de installaties van dit pand verzorgen. 

Toepassen van materialen
André: “Een voorbeeld van de eisen vanuit de gemeente is de toepassing van corten-staal in de plint van de gevel van het pand. Ook wordt een bepaald percentage groene gevel met een begroeiingssysteem, en een percentage hout gevraagd.”

Eisen en uitdagingen
“Materialen mogen niet kunststof houdend zijn. Hiervoor moeten alternatieven gezocht worden. Wandtegels mogen bijvoorbeeld niet meer verlijmd worden, want dat is niet demontabel. Ook hiervoor wordt een alternatief bedacht. De gehele elektrotechnische installatie wordt stekerbaar uitgevoerd, zodat in een tweede leven van de bekabeling niets verloren gaat. Het casco is een samengestelde metaalconstructie. Die kan gedemonteerd worden en heropgebouwd worden, in afwijkende omvang! Dat zijn veel eisen en uitdagingen, die om een zorgvuldige voorbereiding en uitgebreid overleg vragen. Bovendien moeten we ook binnen budget bouwen!” André besluit: “In de laatste week mei starten we met het heiwerk. Vervolgens starten we met de bouw.”

Vanzelfsprekend houden we jullie de komende periode op de hoogte van de voortgang. Hou daarvoor ook onze nieuwspagina  in de gaten. 

Video: Studio PiB

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

BMN De Klerk 
Wiedhaak 18
3371 KD Hardinxveld-Giessendam

Nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties!

Bezoek ook

© BMN De Klerk  |  Ontwerp & realisatie: MM