nieuws 1 mei 2020

Blog 'Doorbouwen in belangrijk'

Peter Huizer is directeur van BMN De Klerk én bestuurder op verschillen niveaus bij Bouwend Nederland. In deze blog laat hij zijn licht schijnen op de huidige situatie in bouwend Nederland.

“We hebben geluk met de coronaprotocollen die Bouwend Nederland mede heeft bedacht. De protocollen staan allemaal in het teken van veilig doorwerken. Door de protocollen in acht te nemen kunnen we door blijven bouwen. Weliswaar in een iets lagere versnelling, maar de bouw is een motor van onze economie. In het kader van de werkgelegenheid alleen is het al belangrijk dat we door blijven gaan. Nadat we in 2016 uit een crisis zijn gekomen, waren we net weer aan het opschalen. Mensen aannemen, opleidingen stimuleren. Het zou eeuwig zonde zijn wanneer alles weer stilvalt. Ontslagen kosten uiteindelijk ook veel geld.”

Naar voren halen
“De vooruitzichten voor de bouw op de korte termijn zijn goed. Tot in de zomer lopen alle projecten door. Pas in het laatste deel van dit jaar en volgend jaar zou het tegen kunnen vallen. Maar daar kunnen we nu al iets aan doen. We moeten nu al beginnen met stimuleren, met werkgelegenheid creëren. Er moet heel veel gebeuren op bouwend gebied in Nederland. Niet alleen in de woningbouw, maar bijvoorbeeld ook in het verduurzamen van woningen en in de wegenbouw. Er moet veel onderhoud aan wegen en kunstwerken worden gepleegd. Ik pleit ervoor dat we in overleg met gemeenten en andere opdrachtgevers projecten die voor de langere termijn gepland staan, nu al naar voren halen.”

Bestuur Bouwend NL
Peter is lid van het algemeen landelijk bestuur van Bouwend Nederland, hij maakt deel uit van het regiobestuur en is voorzitter van de afdeling Drechtwaard. Uniek dat hij heel de keten bestrijkt. “Er gaat vrij veel tijd en energie in zitten, soms mis je een paar uur op een dag. Maar ik vind dat je niet aan de zijlijn kan blijven staan, je moet verantwoordelijkheid nemen. Gemeenten vinden het belangrijk om te sparren met mensen uit de praktijk. Ik zit nu dichter op het vuur. Zo kan ik voorstellen van leden uit mijn eigen afdeling toetsen op regionaal niveau en vervolgens zelfs landelijk op de agenda zetten. Als voorbeeld: er wordt nu gekeken of de betalingsvoorwaarden bij projecten kunnen worden aangepast, zodat het voorfinancieren door aannemers verminderd kan worden. Alles om de cashflow op gang te houden.”

Korte en lange termijn
“Als bestuurslid ben ik nu vooral bezig met de korte termijn. Leden helpen waar nodig, bijvoorbeeld met protocollen opstellen. Dat doen we met behulp van vakbonden en Techniek Nederland. Gelukkig ziet iedereen de noodzaak van gezamenlijk optrekken in. Ook op de lange termijn denk ik dat het belangrijk is dat we door blijven bouwen. We moeten overheden meekrijgen om opdrachten naar voren te halen. Bijvoorbeeld hier in onze eigen regio als het verduurzamen van de Drechtsteden moeten we niet te lang wachten.”

Hobbels
“Bij BMN De Klerk hebben we de afgelopen tijd een paar hobbels moeten nemen. Opdrachtgevers wilden projecten uit de tweede kwartaalplanning vooruitschuiven, vanwege de onzekere situatie. Het is momenteel dynamisch en hectisch, maar gelukkig zijn we een gezond bedrijf. We hebben een vaste ploeg medewerkers en het besef is er bij iedereen dat het bijzondere tijden zijn. We hebben een project in Wateringen. Het gaat om de gevelrenovatie van 130 woningen. Dat is best een lastige klus, met alle protocollen en RIVM-regels. Na de eerste evaluatie bleek uit de rapportage dat de bewoners erg tevreden zijn over onze communicatie en de wijze waarop we de RIVM-regels naleefden. Daar ben ik dan trots op.”

‘'We moeten in mogelijkheden en oplossingen denken’'

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

BMN De Klerk 
Wiedhaak 18
3371 KD Hardinxveld-Giessendam

Nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties!

Bezoek ook

© BMN De Klerk  |  Ontwerp & realisatie: MM