De bouw heeft het hoogste punt van de brandweerkazerne in Papendrecht bereikt! Dit hebben we gevierd met de vrijwilligers van de brandweer, door vlaggen op het gebouw te plaatsen. Om de top te bereiken heb je een goede fundering nodig, een duurzame fundering in dit geval: Kees Sterrenburg vertelt er meer over.
Wat is er bijzonder aan deze duurzame fundering?
“Voor de funderingsbalken van het gebouw is gekozen voor een circulaire betonmortel, ook wel ‘Freement’ genoemd. Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw én tegelijkertijd één van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan vijf miljard ton CO2 vrij bij het maken van beton. Omgerekend produceren we maar liefst één kuub beton per persoon per jaar. De wereldwijde inzet van circulair Freement zorgt voor negen procent minder CO2-emissie!”
Wat houdt Freement precies in?
“Freement is een betonmortel, waarbij gerecycled cement gebruikt wordt. Deze gerecyclede cement wordt gewonnen uit betonpuin, wat geoogst wordt in slooppanden. Door de recycling van het materiaal wordt er minder C02 uitgestoten en hierdoor is het een duurzamer bouwmateriaal.”
Waarom is voor Freement gekozen?
“De wens van de opdrachtgever en de architect is om het gebouw zo duurzaam mogelijk te bouwen. De constructeur van het project heeft ooit als eerste in Nederland deze betonsoort toegepast in een fundering. Zijn voorstel was het om dat ook bij dit project in de fundering te gebruiken.’’
Na het storten van de fundering zijn de kanaalplaatvloeren gelegd. Ook is de staalconstructie geplaatst waardoor we inmiddels het hoogste punt bereikt hebben. Bekijk hier de drone-video van het vieren van het bereiken van het hoogste punt:
Neem contact met ons op, wij helpen u graag!
© BMN De Klerk | Ontwerp & realisatie: MM