nieuws 11 maart 2021

Bedrijfspand Dubbeldam Groep is proefproject Wkb

Wij zijn in februari gestart met de nieuwbouw voor Dubbeldam Groep in Schelluinen. De uitbreiding, grenzend aan de huidige bebouwing, levert 2.540 vierkante meter extra vloeroppervlakte op. 

Rondom de nieuwbouw komt een onderheide betonvloer van 3.200 vierkante meter als buitenterrein. In verband met de migratie van Merford Cabins en Metagro in Schelluinen, is deze uitbreiding noodzakelijk. We voeren dit project uit in samenwerking met de opdrachtgever, Muller Ontwerp & Advies, Gemeenten Molenlanden en ZiN Kwaliteitsborging. Het is een ‘proefproject Wkb’, en beproefd de totale bouwcyclus: van initiatief tot de ingebruikname

Wkb
De nieuwe Wet kwaliteitsborging – Wkb – wordt per 1 januari 2022 ingevoerd. Tot de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen werken diverse partijen aan proefprojecten met kwaliteitsborging. De proefprojecten hebben als doel ervaring opdoen met instrumenten voor kwaliteitsborging en samenwerking tussen verschillende partijen. De wet heeft drie doelen: verbeteren van de borging van de bouwkwaliteit, verbeteren van de positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering.

Kwaliteitsborging
De technische kwaliteitsborging van projecten verschuift van gemeenten naar private partijen, in dit geval ZiN KB. De complete plantoetsing en het toezicht op de bouwplaats wordt door de kwaliteitsborger uitgevoerd. De ruimtelijke toets blijft in de toekomst ‘gewoon’ door Bouw- en woningtoezicht van gemeenten worden gedaan. 

Ingrijpende wijziging
Een belangrijke en ingrijpende wijziging is dat bouwers meer verantwoordelijkheid krijgen. Er wordt binnen de Wkb gewerkt vanuit ‘omgekeerde bewijslast’: vanuit het kwaliteitssysteem van BMN De Klerk wordt aangetoond dat het werk naar behoren is gedaan. Wij bewijzen dat de kwaliteit van het bouwwerk voldoet aan alle eisen die zijn gesteld vanuit het Bouwbesluit. Bij de oplevering overhandigen wij een zogenaamd ‘as built dossier’ aan de gemeente, en een consumentendossier aan de eigenaar.

De oplevering van de nieuwbouw staat gepland voor juli 2021. Mathijs de Boon geeft aan: “Door het werken met proefprojecten zoals deze nieuwbouw in Schelluinen, zijn wij straks voorbereid en klaar voor de invoering van de nieuwe Wet kwaliteitsborging.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

BMN De Klerk 
Wiedhaak 18
3371 KD Hardinxveld-Giessendam

Nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties!

Bezoek ook

© BMN De Klerk  |  Ontwerp & realisatie: MM