24 oktober 2023

Opening Kiboe-hoeve!

Maanden heeft BMN De Klerk met haar partners gewerkt aan de renovatie van de parkboerderij in Zwijndrecht. In twee vlogs hebben we de vorderingen laten zien. Op dierendag 4 oktober was het dan zover: de Kiboe-hoeve werd heropend voor publiek! Meer dan duizend bezoekers kwamen op de feestelijke opening af. Daarmee is het een parkboerderij geworden die klaar is voor de toekomst!

Renovatie

De renovatie startte op 23 februari van dit jaar. Alle dieren van de kinderboerderij werden verhuisd naar locaties in de omgeving. De kinderboerderij in het Develpark was verouderd en voldeed niet meer aan de moderne eisen en wensen. Duurzaamheid en dierenwelzijn staan nu veel meer centraal in de vernieuwde en groenere parkboerderij, zoals de voormalige kinderboerderij is gaan heten. Het rode puntdak werd, als bepalende element van de oude kinderboerderij, behouden. Alle overige gebouwen en verblijven werden vernieuwd. Bij de verbouwing werd, waar het kan, gebruik gemaakt van reeds bestaande materialen. Ook werden diverse materialen uit het oude, inmiddels gesloopte, naastgelegen zwembad “geoogst”. Door een andere indeling van het terrein is meer ruimte ontstaan voor bezoekers en dieren.

Duurzaamheid

BMN De Klerk speelde een belangrijke rol in het realiseren van de verbouwing naar een duurzame parkboerderij. De Kiboe-hoeve is gasloos en het dak van het hoofdgebouw is voorzien van 100 zonnepanelen. Verder zijn op de boerderij groene daken aangebracht en is de bestrating waterdoorlatend, waardoor beter geanticipeerd kan worden op heviger wordende regenval.

Dieren

Op de meer dan vijftienduizend vierkante meter grote parkboerderij hebben ook de dieren meer ruimte gekregen. De bewoners zijn voornamelijk Nederlandse boerderijdieren en hun verblijven zijn een stuk ruimer dan voorheen. Ook is er een ooievaarsnest geplaatst!

Bezoekers

De parkboerderij is ook voor bezoekers verbeterd. Zo is een compleet nieuwe educatieruimte gebouwd. De speeltoestellen zijn vernieuwd en uitgebreid. Een bijzondere aanwinst is de unieke rolstoelschommel, die mogelijk gemaakt is door een gift van de Vrienden van de Kiboe-hoeve.

Jubileum

Tijdens de opening op 4 oktober was ongeveer negentig procent van het park af. In de zomer van 2024 moet de rest van de parkboerderij gereed zijn, zoals de aanplant van een voedselbos vol fruitbomen en bessenstruiken, de hertenweide met hertenstal en de nieuwe entree. De parkboerderij is daarmee op tijd gereed voor het 55-jarige jubileum!

 Opening Kiboe-Hoeve
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

BMN De Klerk 
Wiedhaak 18
3371 KD Hardinxveld-Giessendam

Nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties!

Bezoek ook

© BMN De Klerk  |  Ontwerp & realisatie: MM