nieuws 22 april 2021

Duurzame brandweerkazerne opgeleverd

De brandweerkazerne in Papendrecht is klaar! In opdracht van de gemeente Papendrecht hebben wij in samenwerking met onze partners het ontwerp van RoosRos Architecten volgens planning opgeleverd. Zoals we jullie al eerder lieten weten, betreft het een duurzaam en circulair gebouw.

Kees Sterrenburg is de werkvoorbereider die zich met dit project heeft beziggehouden. Hij vertelt over de buitenzijde van de kazerne. Daar zijn tal van duurzame en innovatieve toepassingen terug te vinden.

Glazen gevel
“De noordgevel is volledig uit glas opgetrokken”, begint Kees. “Normaal gesproken zorgt veel glaswerk vaak voor ongewenste warmte. Omdat het de noordgevel betreft, is daar nu nauwelijks sprake van. Achter de gevel staan alle brandweervoertuigen geparkeerd, waardoor je van buiten een mooi zicht op het wagenpark hebt!”

Isolatiewaarde
Kees: “Heel het gevelpakket heeft een buitenstandaard hoge isolatiewaarde. Dat geldt zowel voor de wanden als het dak. Deze wens van de gemeente en de veiligheidsregio was nadrukkelijk opgenomen in de opdracht. De gevel is afgewerkt met zwart geblokte aluminium gevelbekleding, wat een erg fraai beeld geeft.” Kees vervolgt: “Op de glazen gevel prijkt heel groot het brandweerlogo en op de oostgevel staat ‘brandweer’ in dimbare letters.”

Geluidwerend
“Aan de westkant van het gebouw bevindt zich het oefenterrein. Dat is omgeven met betonnen keerwanden met een geluidwerende afscheiding. Daardoor ondervindt de omgeving minimale geluidhinder. Achter het pand staat de buitenberging en de fietsenstalling. Daar is ook een zogenoemde wadi, waar overtollig hemelwater in wordt opgevangen, waardoor het geleidelijk in het grondwater terechtkomt.”

Planning
Kees vertelt: “Het was een bijzonder project, wat uiteindelijk volgens planning is verlopen. Het werken in een bouwteam vanaf voorlopig ontwerp tot en met de oplevering is alle betrokken partijen aan dit bouwproces uitstekend bevallen. Vanaf begin mei ’21 zal de Brandweer Papendrecht haar intrek in nemen in dit prachtige pand en van hieruit haar uitrukken verzorgen.

Bekijk ook ons eerdere bericht over de start van dit bijzondere project: 'Eerste paal brandweerkazerne.' In onderstaande timelapse is het hele proces van de bouw van de brandweerkazerne te volgen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

BMN De Klerk 
Wiedhaak 18
3371 KD Hardinxveld-Giessendam

Nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties!

Bezoek ook

© BMN De Klerk  |  Ontwerp & realisatie: MM